Singer-song writer Tash Sultana

‘Op een dag draaide ik me om en was ik 25 jaar oud en realiseerde ik me dat het me niet boeit wat iedereen vindt over wie ik moet zijn. Ik ben erachter gekomen wie ik ben, en iedereen behagen is niets voor mij’.

Tash Sultana

Finding a place through music

In de winter van 2020 vermaakte ik me op internet met podcasts en video’s op zoek naar inspiratie. De zoektocht bracht me bij een bijzondere jonge vrouw uit Australië. Ze speelde een nummer in haar woon-/slaapkamer. Ik heb dat nummer Jungle vele malen beluisterd, ik was zo onder de indruk van haar uitstraling en de klanken. Het leek wel alsof het uit een andere wereld of dimensie kwam.

Sindsdien volg ik haar met enige regelmaat op internet en ik moet zeggen: ik bewonder haar nog steeds. Misschien niet eens meer zozeer om haar muziek, maar wel om haar visie op het leven en de wijsheid die ze toont. Een jonge non-binaire vrouw die zich zeer bewust is van zichzelf en de wereld om haar heen. Haar grootste uitdaging is, zoals ze het zelf benoemt, het behouden van een Flow State: ‘muziek maken vanuit passie en dat je één wordt met die muziek tijdens het spelen’.

Tash Sultana is een Australisch singer-songwriter en multi-instrumentalist. Ze speelt zowel live als in de studio alle instrumenten. Ze wordt omschreven als “one-person-band” en “one-woman band”. Ze bespeelt ongeveer 20 instrumenten. Ze werd op 15 juni 1995 geboren en is opgegroeid in Melbourne. Op driejarige leeftijd kreeg ze van haar grootvader een gitaar. De singer-songwriter raakte verslaafd aan drugs wat resulteerde in een psychose op zeventienjarige leeftijd, getriggerd door een pizza waar iemand magic mushrooms over had gedrapeerd. Het herstel kostte zeven maanden intensieve therapie, waar ze ontdekte dat muziek maken haar passie is. Daarmee wist ze zichzelf te helen.

Na een onsuccesvolle zoektocht naar een baan begon Tash te spelen als straatmuzikant. Sinds 2013 publiceert de singer-songwriter muziek op het internet-platform Bandcamp. Van haar moeder kreeg ze voor kerst een GoPro-camera cadeau waarmee ze haar slaapkamerperformances filmde. In 2016 ging dus op internet de video van het nummer Jungle viraal. De opname werd een miljoen maal bekeken in vijf dagen tijd.  Ze groeide vanaf 2016 dankzij de veelbekeken ‘one-woman band’ YouTube-filmpjes uit tot een muzikaal fenomeen.

Op 21 april 2016 volgde een presentatie tijdens TEDxUniMelb. In dat jaar speelde Sultana ook een live-uitvoering van Jungle in het Nederlandse praatprogramma De Wereld Draait Door. In 2017 bracht ze via eigen label Lonely Lands Records haar eerste album uit, genaamd Notion. Daarop is ook haar grootste hit Jungle te horen. Vanwege het succes van haar eerste album ging ze op wereldtournee.

In 2017 en 2018 werd ze genomineerd voor diverse ARIA Awards en won er een, in de categorie Best Blues and Roots Album voor het album Flow state. Tash Sultana heeft wereldwijd honderden concerten gegeven en opgetreden op festivals waaronder Down The Rabbit Hole, Lowlands en Rock Werchter. In haar eigen land behaalden de singles Jungle, Mystik, Murder to the mind en Electric feel de Triple J Hottest 100.

Voor het meerdaagse festival Lowlands 2022 werd ze als volgt aangekondigd:  ‘Al die lockdowns waren voor Tash Sultana eigenlijk geen big deal. De Australische multi-instrumentalist maakte juist faam door een kamer om te bouwen tot studio, die vol te zetten met instrumenten en apparatuur om een onlinepubliek mee te sleuren in een sfeerrijke wereld vol avontuurlijke rock, psychedelica, elektronica, folk en pop. Van scheurende rocksolo’s waar David Gilmour jaloers van wordt tot boterzachte saxofoons; met kippenvelstem, virtuoos gitaarspel, een naturelle sound en virtuoze behendigheid overweldigt Sultana met niets dan gelukzaligheid’. Tja, mooier kan ik het niet schrijven.

Tash Sultana

Inmiddels heeft ze drie albums uitgebracht. Bij haar laatste album Terra Firma (2021) geeft ze een mooie toelichting op de intentie van de liedjes. Tash heeft recent een wereldtour afgerond, waarin ze ook Europa bezocht.

Op Rockportaal.nl schrijft Maurice Tonies over haar optreden op Lowlands 2022:
‘Ze werd al eens de koningin van het Looping-station genoemd. Tash Sultana kan werkelijk elk instrument bespelen en het zo magnifiek op haar geliefde apparaat instellen dat ze eigenlijk geen liveband meer nodig heeft. Vandaag laat ze aan het publiek zien hoe het nu is om wel met een hele band op het podium te staan. Het geeft haar ongetwijfeld iets meer rust, maar ook moet je dus vertrouwen hebben in je collega’s op het podium, je hebt niet overal zelf meer de controle over. Tash Sultana geeft Lowlands vanmiddag de ultieme zomervibe. Liggend in het gras luisterend naar de zomerse klanken, uitgesponnen loopjes en haar fijne stemgeluid. Even je batterij opladen en genieten, want jeetje wat is deze act goed bezig. Ook de bijbehorende visuals doen nog een extra duit in het zakje. Lekker psychedelische plaatjes, we houden er wel van. Ook bij Tash Sultana wordt de grootste hit tot het laatst bewaard. Een mooi uitgesponnen versie van Jungle klinkt over de heuvels van de Alpha en vervolgens kan Lowlands er weer tegenaan’. 

Je kan (gelukkig) geen etiketje plakken op Tash Sultana’s muziek. Rock, reggae, soul, funk en elektronica dwarrelen door elkaar. Ze volgt haar hart en ziel, met twee voeten op de grond de hemel in. Ze zegt zelf:  ‘Alles zit tegenwoordig goed in m’n hoofd, dan doet het er niet toe welke richting mijn leven uit gaat.’ En haar nummer I Am Free vertelt: ‘Knowledge is your wealth, if you were hungry, You don’t need money to be happy. Now you can just be free’.

Ik hoop oprecht dat zij haar Flowstate kan vasthouden in de woelige wereld van de muziekindustrie.

Mijn favoriete nummers

 Finding a place through music |  TEDxUniMelb

Jungle | Live recording

I Am Free | live performance

Blame It On Society  | Live Studio Jam

Oktober 2022 gepubliceerd in het digitale magazine Amarant van Groep 7152een landelijk netwerk voor  lesbische en biseksuele vrouwen.

© 2021 - Sentio | partner voor Anders Organiseren