Het archetype Vrouw Holle

Lang geleden was Vrouw Holle in de kersttijd op weg naar de mensen. Ze liep over een met sneeuw bedekte heide en hoorde de dieren slapen en het sap in de planten stromen. Ze voorvoelde het voorjaar. Toen kwam ze een houterige, kale struik tegen: een vlier. Die klaagde tegen vrouw Holle dat hij zich zo onnuttig voelde. Zelfs als brandhout wilden de mensen hem niet!

Vrouw Holle raakte ontroerd door zijn jammerklachten en zei: ‘Van nu af aan ben je mijn struik. Vlier zul je heten en de mensen zullen mij kennen als Vliermoedertje.’ Vervolgens gaf ze de struik een genezende bast, sneeuwwitte bloesem en bloedrood vruchtensap. De mensen ontdekten al deze eigenschappen en plantten de vlier, die ze vroeger zo hadden versmaad, in hun tuinen en op hun erven. In elk dorp groeide er een bij de bakoven. De zieken dronken het sap, de kinderen speelden in zijn schaduw en de bloesem geurde zoet …

Vrouw Holle is de hoofpersoon in het boek van Annine van der Meer; zij neemt je mee op een tijdreis. Je springt in de put en landt diep in jezelf, in je eigen vrouwelijke wijsheid, jouw eigen andere wereld. Lees je verder dan ontdek je dat de oude wijze vrouw, die later verhekst wordt, kennis bezit van zowel de zichtbare als de onzichtbare werelden van ziel en geest. De oude wijze staat in een oeroude wijsheidstraditie die stamt uit de tijd van Eenoogje, de tijd dat mensen een oog hadden waarmee ze alleen eenheid en verbinding tussen de verschillende dimensies zagen.
De tijd van de matriarchaten, samenlevingen van vrede en balans. Van wijsheid.